IDHO
Save the Date!

IDHO 2023

Zaterdag 16 Sep 2023
Op de Heide Golf Baan
op Landgoed Ullerberg

Heidegolf Ullerberg

De 11e IDHO

Het is nog donker als het Golfhuisje wordt ingericht voor de ontvangst van de 10(!) kandidaten voor de Waller Trofee en onsterfelijke roem in de 11de International Dutch Hickory Open.

Voorbereiding

Het weer is grijs maar droog en de heide op de baan ligt in hinderlaag onder een ijle laag mist, wachtend op de ballen. Golfballen wel te verstaan.

Om negen uur is het grootste deel van de mist opgetrokken en beschijnt een waterig zonnetje de omgeving en arriveren de eerste spelers. Dit is altijd een beetje een magisch moment waarin oude vrienden elkaar weer ontmoeten – na een onderbreking van drie jaar – en nieuwe gezichten hun opwachting maken.

Tableau de la troupe

Een niet onaangenaam gevoel van verwachting neemt toe als de gastheer zijn welkoms speech houdt, de baancommissaris Lily Waller de speciale regels en voorschriften van de oude en historische Heide Golf Baan uitlegt en bereikt een hoogtepunt bij het bekendmaken van de samenstelling van de vijf flights.

Vervolgens betrekken de flights hun startpositie en omstreeks 10 uur gaan we los! De 11de IDHO is begonnen! En terwijl de spelers worstelen met de beperkingen hen opgelegd door de baan en henzelf, worstelt Marga Kuiper en haar team met de uitdaging om een lunch samen te stellen die niet onderdoet voor de kwaliteit van de inspanningen van de spelers.

Vanf een uur of 12, begeleid door een kort moment dat de zon door de grijze, laaghangende wolken breekt, passeren de spelers, druppelsgewijs, voor hun tweede ronde van negen holes. Het overheersende patroon is als volgt: enige ontevredenheid met hun spel tot nu toe, een snelle koffie of thee, een banaan en weg zijn ze om de slopende gevaren van de baan in de ogen te zien.

Inspectie van de lunch

Als aanpassing aan de heersende stemming betrekt de lucht en gaan de sluizen open. Eerst een lichte miezer gevolgd door een gaandeweg steeds serieuzere regenbui. Uiteindelijk, als alle flights binnen zijn, toont het weer zich inschikkelijk en droogt het min of meer op. Iedereen zit nu dicht bij elkaar in het Golfhuisje en warmt zich met een hete kop soep en een hap van de traditioneel overvloedig gevulde hompen turks brood en wacht tegelijkertijd in spanning op de uiteindelijke ontknoping.

Ria Frenken is bij de dames de onbetwiste winnaar met een indrukwekkend aantal van 86 slagen, 2 minder dan haar directe concurrent Lily Waller en 11 slagen minder dan Marja de Kom die derde werd.

Bij de heren eindigde de 18 holes onbeslit. Brian Gee en Iain Forrester gingen beide rond in 83 slagen, waarbij Iain de eerste 9 holes won en Brian de tweede 9.
Een shootout was nodig om een beslissing te forceren en hole 1 werd aangewezen als de plaats van handeling. Onder dreigende, laaghangende wolken, zwanger van onheil en nattigheid, werd het publiek getracteerd op geweldige drives en onmogelijke puts, die uiteindelijk toch mogelijk bleken te zijn. Iain en Brian speelden de eerste keer beide par. Speelden ook par bij de tweede keer.

De derde keer legde Iain zijn bal zo’n 5-6 yards van de pin. Brian landde dichterbij maar in de bunker.

Bunker

Iain maakte een wonderschone lange put en legde zijn bal minder dan een halve yard van de hole en legde zo de druk op Brian. Brian chipte de bal weergaloos uit de bunker en landde zo’n 1½ yard voorbij de vlag. Zijn laatste put had exact de juiste lengte en schijnbaar precies de goede richting en het leek onafwendbaar dat er nog een vierde keer gespeeld moest worden. Maar de bal bleef uiteindelijk hangen in het onverzettelijke gras precies op de rand van de hole.

Winnaars van de IDHO 2022

Met deze waanzinnig spannende apotheose werden Ria Frenken en Iain Forrester the trotse winnaars van de IDHO 2022, met Brian als tweede en Peter Scholz met 120 slagen als derde.

Geheel volgens traditie werd de prijsuitreiking afgesloten met de bekendmaking van de Best Dressed dame en heer. Echter, in tegenstelling tot de traditie, waar de keuze op nogal mysterieuze en ondoorzichtige manier tot stand kwam, werd hiervoor een nieuwe aanpak geïntroduceerd: Democratie! In deze wat ouderwetse en tegenwoordig vaak bespotte methode, worden de Best Dressed dame en heer uitgekozen door de spelers zelf, doordat elke speler – anoniem - 1 stem mocht uitbrengen in elke categorie.

Helga Scholz-Dinger and Martin Frenken werden hierdoor met een duidelijke meerderheid van stemmen aangewezen als Best Dressed spelers. En wie zou daar bezwaar tegen kunnen of willen maken?!

Helga Scholz-Dinger Martin Frenken

Al met al een spectaculair einde van de eerste van een nieuwe serie IDHO’s die wij de komende 9 jaren nog hopen te organiseren.

De eerstvolgende van die serie zal gespeeld worden op Zaterdag 16 september 2023, het jaar waarin tevens het 100-jarige bestaan van de Heide Golf Baan zal worden gevierd, dus reken op een nog bijzonderder toernooi.

SAVE THE DATE!

We hopen iedereen dan weer te mogen ontmoeten!
Het IDHO Team

Uitslagen IDHO 2022
Sponsoren
Ullerberg heidegolf sinds 1923Ullerberg Heidegolf
  
Hickory golf

WAT IS HICKORY GOLF?

Hickory clubs & access.
Hickory clubs & accessoires
  
© 2020 Landgoed Ullerberg BV - 2.00